Ένα νεαρό παιδί από την Ζάκυνθο έγινε ο ήρωας της εβδομάδας λόγω του ότι έσωσε από βέβαιο πνιγμό έναν συνταξιούχο όταν ο οποίος αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ο Πυργιώτης Διονύσης Λειβαδίτης έζησε κάτι το πρωτόγνωρο για τον ίδιο περιστατικό την περασμένη Παρασκευή στον Λαγανά Ζακύνθου, όπου εργάζεται ως ναυαγοσώστης, σώζοντας από βέβαιο θάνατο έναν ηλικιωμένο λουόμενο. Ο Διονύσης αντιλήφθηκε σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τον πύργο του ναυαγοσώστη ότι κάτι δεν πάει καλά. Αμέσως πήρε τον απαραίτητο εξοπλισμό και έτρεξε προς το σημείο, όπου οι λουόμενοι που βρίσκονταν στην παραλία είχαν βγάλει από τη θάλασσα τον κύριο Κώστα, ο οποίος είχε πνιγεί και δεν είχε τις αισθήσεις του. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πατρίς», ο νεαρός ναυαγοσώστης ανέφερε ότι έπραξε αμέσως τα όσα είχε διδαχθεί και με τη βοήθεια μιας τουρίστριας ξεκίνησε την παροχή των πρώτων βοηθειών προς τον 70χρονο με την χρήση μάσκας παροχής οξυγόνου και την ΚΑΡΠΑ. Μετά από λίγα λεπτά ο σφυγμός του κ.Κώστα επανήλθε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο Γ.Ν. Ζακύνθου.

«Ήταν η χειρότερη και η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου. Ένας 70χρονος έχασε τις αισθήσεις του μέσα στη θάλασσα με αποτέλεσμα να πνιγεί και την στιγμή που πήγα ήταν νεκρός. Αμέσως απομάκρυνα τον κόσμο και χορήγησα στον κύριο Κώστα μάσκα οξυγόνου, με τη βοήθεια μιας τουρίστριας που θέλω να την ευχαριστήσω. Έκανα ΚΑΡΠΑ για 7-8 λεπτά και η τουρίστρια του χορηγούσε οξυγόνο. Μετά από τις προσπάθειες ο κύριος Κώστας επανήλθε στη ζωή, επανήλθε ο σφυγμός του. Τον έβαλα σε πλάγια θέση ανάνηψης και είχαμε καλέσει ήδη το ασθενοφόρο που ήρθε σχετικά γρήγορα και μέχρι εκείνη τη στιγμή του χορηγούσαμε οξυγόνο με τη μάσκα. Ύστερα ζωντάνεψε και πίστεψα ότι υπάρχου ελπίδες. Ήταν πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση για εμένα, όμως από τη στιγμή που ο κύριος Κώστας μπήκε στο ασθενοφόρο έζησα την καλύτερη στιγμή της ζωής μου.

Άπαντες με χειροκροτούσαν και ξεκίνησα να δακρύζω. Μάλιστα ήρθε ο αδελφός του κ. Κώστα με αγκάλιασε με δάκρυα και πήγα τον επομένη μέρα τον είδα στο νοσοκομείο και οι στιγμές που ζήσαμε ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές. Πλέον έχω μια δεύτερη οικογένεια και δε θα το ξεχάσω πότε όπως και αυτός». δήλωσε ο Διονύσης στην εφ. «Πατρίς» περιγράφοντας τις στιγμές έντασης και αγωνίας μέχρι να επανέλθει ο 70χρονος στη ζωή, αλλά και τις στιγμές χαράς όταν ο κ.Κώστας σώθηκε χάρη στην άμεση και έγκαιρη επέμβασή του. Η παρουσία ενός ναυαγοσώστη στις παραλίες είναι απαραίτητη, καθώς κάθε χρόνο έχουμε περισσότερους από 400 πνιγμούς (στην Ελλάδα). Πιστεύω ότι κάθε λουόμενος νιώθει ασφάλεια στην παραλία με την παρουσία του ναυαγοσώστη και αυτό είναι πολύ καλό και για τον τουρισμό».

Πηγή: Patris.new