Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήNEWSΤΡΑΓΩΔΙΑ ΗΛΙΟΣ: 17 χρόνια και οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές-Στο Γραμματικό θα...

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΗΛΙΟΣ: 17 χρόνια και οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές-Στο Γραμματικό θα μεταβεί μικρός αριθμός συγγενών

-

- Advertisement -

Δεκαεπτά χρόνια πέρασαν από το πρωϊνό της 14ης Αυγούστου που το Boeing της αεροπορικής εταιρείας «Helios Airways, το ρολοϊ έδειχνε 09:07 και η πτήση 522 (HCY 522) ξεκινούσε με προορισμό την Πράγα έχοντας ως ενδιάμεσο σταθμό το διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Από τους επιβάτες 67 επρόκειτο να αποβιβαστούν στην Αθήνα ενώ οι υπόλοιποι θα συνέχιζαν το ταξίδι τους για την Πράγα. Από το σημείο συντριβής ανασύρθηκαν 121 πτώματα. Στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν απανθρακωμένα εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε αμέσως μετά την συντριβή. Το μέλος της Επιτροπής Συγγενών των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος, Σωτήρης Σωτηριάδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι την Κυριακή, ανήμερα της τραγωδίας, θα τελεστεί στο παρεκκλήσι Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Γραμματικό Αττικής – που κτίστηκε εις μνήμη των θυμάτων – το μνημόσυνο των 121 που έχασαν αδόκητα την ζωή τους.

Όπως σημείωσε, θα μεταβεί για το μνημόσυνο στον Γραμματικό μικρός αριθμός συγγενών λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό. Εξάλλου κάθε οικογένεια θα τελέσει τα μνημόσυνα των δικών της σε εκκλησίες στην Κύπρο. Μέχρι τώρα, σημείωσε ο κ. Σωτηριάδης δεν υπάρχει δικαίωση των συγγενών. «Λόγω μη εφαρμογής ρουτίνας ασφάλειας στην «ΗΛΙΟΣ» έγιναν λάθη στον αέρα κι είχαμε την τραγωδία. Κανένας συγγενής δεν θεωρεί ότι αποδόθηκαν οι ευθύνες. Οι υπεύθυνοι εξαγόρασαν ουσιαστικά την ποινή τους με εξευτελιστικό ποσό από την ελληνική δικαιοσύνη».

Να θυμίσουμε, ότι στις 18 Φεβρουαρίου, 2013, το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απάλλαξε όλων των κατηγοριών όλους τους κατηγορουμένους στην υπόθεση της πτώσης, στις 14 Αυγούστου 2005, στην Αττική, του μοιραίου αεροπλάνου “Μπόινγκ 737-300” στο Γραμματικό Αττικής, ατύχημα που είχε ως συνέπεια το θάνατο 121 ατόμων. Η απαλλαγή έγινε μετά από αναστολή της ποινικής δίωξης που καταχωρήθηκε από τη Γενική Εισαγγελία για όλα τα κατηγορούμενα φυσικά πρόσωπα και την αεροπορική εταιρεία “Ηλιος”.

Κατηγορούμενοι ήταν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της “Ηλιος” Ανδρέας Δράκος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ίδιας εταιρείας Δημήτρης Πανταζής, καθώς και ο Διευθυντής Πτήσεων Γιώργος Κικκίδης και ο Βούλγαρος αρχιπιλότος της εταιρείας Γιάνκο Στοϊμένοφ. Το Εφετείο Αθηνών είχε επικυρώσει την καταδίκη την οποία επέβαλε σε πρώτο βαθμό το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, με απόφασή του της 7ης Φεβρουαρίου 2013. Η ποινή τους, 122 έτη φυλάκισης για τον κάθε ένα, είχε μετατραπεί σε δεκαετή ποινή και ακολούθως σε χρηματική. Αφού πλήρωσαν από 73 χιλιάδες ευρώ περίπου αφέθηκαν ελεύθεροι. Με βάση την αρχή ότι κανένας δεν δικάζεται από δύο χώρες για το ίδιο αδίκημα οι τρεις ήταν αναμενόμενο να αφαιρεθούν από το κυπριακό κατηγορητήριο. Ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι θα έπρεπε να ανασταλεί η δίωξη για όλους τους κατηγορουμένους επικαλούμενος ανυπέρβλητες δυσκολίες στην προώθηση της υπόθεσης.
 

- Advertisement -
- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: