Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήNEWSISSEY MIYAKE: Πέθανε ο γνωστός σχεδιαστής μόδας-Περπατούσε κουτσαίνοντας, κατάλοιπο της ατομικής βόμβας...

ISSEY MIYAKE: Πέθανε ο γνωστός σχεδιαστής μόδας-Περπατούσε κουτσαίνοντας, κατάλοιπο της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα το 1945 (Φώτο)

-

- Advertisement -

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας Issey Miyake, ο οποίος γνωστός για το συνδυασμό ανατολικών και δυτικών στοιχείων στο έργο του και ο οποίος είχε γίνει ευρέως γνωστός για τη δημοφιλή σειρά αρωμάτων που περιελάμβανε το L’Eau d’Issey.

Υπήρξε ο πρώτος που συνδύασε την τεχνολογία με την ιαπωνική παράδοση και προήγαγε μια μόδα που, αν και ακραία, επεδίωκε να είναι πρακτική, προσβάσιμη και να απευθύνεται σε όλους. Η σειρά του «Pleats», ρούχα εύκολα και σχετικά οικονομικά, εξέφραζε τη «δημοκρατική» αυτή πρόθεση.  Ο 84χρονος Miyake περπατούσε κουτσαίνοντας, κατάλοιπο της ατομικής βόμβας στην πατρίδα του Χιροσίμα το 1945, όταν εκείνος ήταν μόλις επτά ετών. Η μητέρα του πέθανε από την ακτινοβολία τρία χρόνια αργότερα. Ο ίδιος δεν μιλούσε άλλωστε σχεδόν ποτέ γι’ αυτό. Μόνο του 2009 έγραψε για την ιστορία οδυνηρή της ζωής του στους «New York Times« θέλοντας να υποστηρίξει την πρόσκληση του προέδρου Ομπάμα να επισκεφτεί ο κόσμος τη Χιροσίμα για την επέτειο της καταστροφής.

Ο Miyake σπούδασε γραφιστική στο Tama Art University του Τόκιο και μετά την αποφοίτησή του μετακόμισε το 1965 στο Παρίσι, όπου εγγράφηκε στη διάσημη σχολή ραπτικής και ραπτικής olecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1966, δουλεύοντας πίσω από τα παρασκήνια για τέσσερα χρόνια σε ατελιέ που λειτουργούσαν από ένα τρίο μύθων μόδας του 20ου αιώνα – του Guy Laroche, του Hubert de Givenchy του Geoffrey Beene.

«Περιπλανώμενος γύρω από το Οντεόν και το Σεν Ζερμέν, τότε που συνέβαιναν οι εξεγέρσεις των φοιτητών και οι οδομαχίες των εργατών, υπήρξα αυτόπτης μάρτυς μιας νέας εποχής: της εποχής του απλού ανθρώπου» είχε πει για το Παρίσι. 

- Advertisement -
- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: