Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήNEWSΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ: Τι πρέπει να προσέχουν οι εργαζόμενοι και τι πρέπει να...

ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ: Τι πρέπει να προσέχουν οι εργαζόμενοι και τι πρέπει να τηρήσουν οι εργοδότες-Συστάσεις του Υπουργείου Εργασίας

-

- Advertisement -

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ), του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενημερώνει τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι σήμερα ή και τις επόμενες ημέρες στις πεδινές ή και παράλιες περιοχές αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που πιθανόν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό καύσωνα και να επιβάλλεται η διακοπή ή και η ρύθμιση περιορισμός των εργασιών. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που εργάζονται εκτεθειμένοι σε θερμική καταπόνηση ή και να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία τους.

Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης που εκδόθηκε φέτος για την εφαρμογή των προνοιών του Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων (Κ.Δ.Π. 291/2014 και Κ.Δ.Π. 206/2020), τo TEE υπενθυμίζει ότι:

Τόσο οι εργοδότες όσο και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα πρέπει να μετρούν, στους χώρους όπου διεξάγονται εργασίες, τις παραμέτρους που συμβάλλουν στη θερμική καταπόνηση. Σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας αέρα (υπό σκιά) και σχετικής υγρασίας, πρέπει να ρυθμίζουν ανάλογα τις εργασίες τους και να εφαρμόζουν αλλαγή της κάθε εργασίας ή ανάπαυση ή διακοπή των εργασιών, ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης εργασίας, καθώς και άλλα κατάλληλα και επαρκή μέτρα (οργανωτικά και τεχνικά), σε συνεργασία με τους τοπικούς αντιπροσώπους ασφάλειας των εργαζομένων, για την αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης όπως:

Οργάνωση του χρόνου εργασίας ώστε οι βαριές εργασίες να εκτελούνται κατά τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας.

Οργάνωση συχνών μικρών διαλειμμάτων για ανάπαυση σε σκιερό, δροσερό μέρος ή κατάλληλα κλιματιζόμενο χώρο ή σε χώρο όπου γίνεται χρήση ανεμιστήρων, όπου αυτό είναι εφικτό.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών όπου αυτό είναι δυνατόν.

Εναλλαγή των εργαζομένων στην εργασία ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης δραστηριότητας.

Αποφυγή, όπου είναι εφικτό, των επίπονων εργασιών στο ύπαιθρο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (12:00 π.μ.-16:00 μ.μ.).

Διάθεση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (θερμοκρασίας 10 – 15οC).

Χορήγηση και χρήση από τους εργαζομένους κατάλληλου καλύμματος κεφαλής.

Χρήση από τους εργαζομένους ελαφρών, χαλαρών ειδών ένδυσης που αναπνέουν όπως είδη από βαμβάκι, και χρήση κατάλληλων γυαλιών ηλίου.

Αποφυγή λήψης μεγάλων γευμάτων ή ζαχαρούχων τροφίμων ή κατάποσης οινοπνευματωδών ή καφεϊνούχων ποτών.

Κατάρτιση των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κώδικα Πρακτικής (Πίνακες 12 και 13), για συνθήκες θερμοκρασίας 39οC έως 44οC, πρέπει να διακόπτονται οι εργασίες όταν επικρατούν τα πιο κάτω ή μεγαλύτερα ποσοστά σχετικής υγρασίας, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της εργασίας:

Βαρύτητα ΕργασίαςΘερμοκρασία (υπό σκιά) oC
3940414243444546
Ελαφριά:≥ 53%≥ 48%≥ 43%≥ 39%≥ 34%≥ 29%≥ 25≥ 23
Μέτρια:≥ 48%≥ 43%≥ 38%≥ 34%≥ 29%≥ 26%≥ 22≥ 19
Βαριά:≥ 42%≥ 37%≥ 33%≥ 28%≥ 25%≥ 21%≥ 18≥ 15  
Βαρύτητα εργασίαςΠαραδείγματα
ΕλαφριάΕργασία γραφείου, επιστασία, εργασία σε πάγκο με ελαφριά εργαλεία, συνήθης οδήγηση.
ΜέτριαΤοποθέτηση περίφραξης, σκυροδέτηση, χτίσιμο τούβλων, σοβάτισμα, μπογιάτισμα, τοποθέτηση δαπέδων, τοποθέτηση κεραμιδιών, σκάλισμα, σφυρηλάτηση, μεταφορά ελαφρών αντικειμένων, ξυλουργικές εργασίες, ηλεκτρολογικές εργασίες, υδραυλικές εργασίες, μηχανολογικές εργασίες, τοποθέτηση αλουμινίων, τοποθέτηση κάγκελων, εργασίες ασφαλτόστρωσης που διεξάγονται με μηχανικά μέσα.
ΒαριάΈντονη χειρωνακτική εργασία, επεξεργασία και τοποθέτηση οπλισμού, συναρμολόγηση / αποσυναρμολόγηση καλουπιών, σκάψιμο ή σπάσιμο σκληρών υλικών με μηχανικά εργαλεία / συσκευές / μηχανήματα βάρους πέραν των 15 κιλών, εργασίες ασφαλτόστρωσης που διεξάγονται με χειρωνακτικά μέσα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ στην ενότητα Θερμική Καταπόνηση ή/και να επικοινωνούν με τους Επιθεωρητές στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος στα ακόλουθα τηλέφωνα: 

Λευκωσία:            22879191

Λεμεσός:              25827200

Λάρνακα:             24805327

Πάφος:                 26822715

Αμμόχωστος:       23819750

(ΕΠ/ΙΚ)

- Advertisement -
- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: