Mε θετικότητα και αισιοδοξία πρέπει να βλέπουμε τη ζωή εάν θέλουμε να επιβιώσουμε και να μην σπαταλούμε το χρόνο μας με άτομα που δεν έχουν σημασία για εμάς. Στην πορεία της ζωής μας γνωρίζουμε διάφορους τύπους ανθρώπων που είτε μπορούμε να συνυπάρξουμε μαζί τους ή όχι. Σημασία έχει να κρατούμε ψηλά το κεφάλι και να μην ασχολούμαστε με ανούσια πράγματα που μας χαλούν τη διάθεση. Άλλωστε, η αγένεια, το θράσος, η υποκρισία είναι και αυτά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ουδέποτε θα εξαφανιστούν από το πρόσωπο της γης. Ο δυνατός άνθρωπος συγχωρεί, προχωρά παρακάτω και μαθαίνει από τα λάθη του…

1. Να ξοδεύεις χρόνο με τους κατάλληλους ανθρώπους

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που απολαμβάνεις την παρέα τους, που σε αγαπούν και σε εκτιμούν, και που σε ενθαρρύνουν να βελτιώνεσαι με υγιής και συναρπαστικούς τρόπους. Είναι αυτοί που σε κάνουν να αισθάνεσαι πιο ζωντανός, αυτοί που δεν αγκαλιάζουν μόνο αυτό που είσαι τώρα, αλλά ενσωματώνουν και αγκαλιάζουν αυτό που θες να είσαι, άνευ όρων.

2. Να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με το κεφάλι ψηλά

Δεν είναι τα προβλήματά σου που σε καθορίζουν, αλλά πώς αντιδράς σε αυτά και πως ανακάμπτεις από αυτά. Τα προβλήματα δεν θα εξαφανιστούν αν δεν αναλάβεις δράση. Κάνε ό, τι μπορείς, όταν μπορείς, και αναγνώρισε τι έχεις κάνει. Όλα σχετίζονται με το να κάνεις μικρά βήματα όπως ένα μωρό, προς τη σωστή κατεύθυνση, σπιθαμή προς σπιθαμή. Αυτές οι σπιθαμές είναι που μετράνε, προσθέτονται και σχηματίζουν μέχρι και μίλια σε μακροπρόθεσμη βάση.

3. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για τα πάντα

Να είσαι ειλικρινής σχετικά με το τι είναι σωστό, καθώς και με το τι χρειάζεται να αλλάξει. Να είσαι ειλικρινής σχετικά με το τι θέλεις να πετύχεις και ποιος θέλεις να γίνεις. Να είσαι ειλικρινής με κάθε πτυχή της ζωής σου, πάντα. Επειδή το μόνο άτομο που μπορείς πάντα να βασίζεσαι, είσαι εσύ. Αναζήτησε στην ψυχή σου την αλήθεια, έτσι ώστε να μπορείς πραγματικά να ξέρεις ποιος είσαι. Μόλις το κάνεις, θα κατανοήσεις καλύτερα αυτό πού είσαι τώρα και πώς έφτασες ως εδώ. Θα είσαι καλύτερα εξοπλισμένος για να αναγνωρίσεις που θέλεις να πας και πως να πας ως εκεί. Σου προτείνω να διαβάσεις το: The Road Less Traveled.

4. Να κάνεις προτεραιότητα την δική σου ευτυχία

Οι ανάγκες σου έχουν αξία. Αν δεν αξιολογήσεις και δεν προσέξεις τον εαυτό σου, τότε τον σαμποτάρεις. Και θυμήσου ότι αν θέλεις, είναι εφικτό να αναλάβεις να φροντίζεις τις δικές σου ανάγκες ταυτόχρονα με των άλλων γύρω σου. Και από την στιγμή που οι ανάγκες σου ικανοποιούνται, κατά πάσα πιθανότητα θα είσαι πολύ πιο ικανός να βοηθήσεις αυτούς που σε έχουν ανάγκη.

5. Να είσαι ο εαυτός σου, αυθεντικά και με υπερηφάνεια

Το να προσπαθείς να είσαι κάποιος άλλος χάνεις το άτομο που είσαι πραγματικά. Να είσαι ο εαυτός σου. Αγκάλιασε την προσωπικότητα που βρίσκεται μέσα σου, που έχει ιδέες, δυνάμεις και ομορφιά όπως κανένας άλλος. Να είσαι αυτός που ο εαυτός σου γνωρίζει πως είσαι με τους δικούς σου όρους, δηλαδή η καλύτερη εκδοχή αυτού. Πάνω από όλα, να είσαι αληθινός σε σένα, και αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό με την καρδιά σου τότε βγάλε τον εαυτό σου έξω από αυτό.

6. Να παρατηρείς και να ζεις το παρόν

Αυτή η στιγμή είναι ένα θαύμα. Αυτή η στιγμή είναι η πλέον μόνη εγγυημένη στιγμή για σένα. Αυτή η στιγμή είναι η ζωή. Σταμάτα να σκέφτεσαι για το πόσο μεγάλα μπορεί να είναι τα πράγματα στο μέλλον. Σταμάτα να σκέπτεσαι τι συνέβη ή δεν συνέβη στο παρελθόν. Μάθε να είσαι στο εδώ και τώρα και ζήσε την ζωή όπως συμβαίνει. Εκτίμησε τον κόσμο για την ομορφιά που σου παρέχει αυτή την στιγμή.

7. Να εκτιμάς τα μαθήματα που σε δίδαξαν τα λάθη σου

Είναι εντάξει να κάνεις λάθη. Είναι τα σκαλοπάτια της προόδου σου. Εάν δεν πέφτεις κατά διαστήματα, τότε δεν προσπαθείς αρκετά και δεν μαθαίνεις. Πάρε ρίσκα, σκόνταψε, πέσε και μετά σήκω και προσπάθησε ξανά. Εκτίμησε ότι πιέζεις τον εαυτό σου να μάθει, να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί. Τα σπουδαία επιτεύγματα πραγματοποιούνται σχεδόν πάντα στο τέλος μιας μακράς πορείας αποτυχιών. Ένα από τα “λάθη” που φοβάσαι ότι μπορεί να κάνεις, πιθανόν να είναι η αφορμή να πετύχεις το μεγαλύτερό σου επίτευγμα που απλά ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί!

8. Να είσαι πιο ευγενικός με τον εαυτό σου

Εάν είχες ένα φίλο ο οποίος σου μίλησε με τον ίδιο τρόπο που μερικές φορές μιλάς εσύ στον εαυτό σου, αναρωτήσου για πόσο καιρό θα επιτρέπεις σε αυτό το άτομο να είναι φίλος σου. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου ορίζει τα όρια για τους άλλους. Πρέπει να αγαπάς αυτό που είσαι ειδάλλως κανένας άλλος δεν θα το κάνει.

9. Να απολαμβάνεις τα πράγματα που ήδη έχεις

Το πρόβλημα με μερικούς από εμάς είναι ότι νομίζουμε ότι θα ευτυχίσουμε φτάνοντας σε ένα ορισμένο επίπεδο ζωής – ένα επίπεδο που βλέπουμε τους άλλους να λειτουργούν μέσα σε αυτό, πχ. το αφεντικό σου με το γωνιακό γραφείο, εκείνος ο φίλος του φίλου σου που έχει ένα σπίτι στην παραλία κλπ. Δυστυχώς, σου παίρνει σχετικά λίγο καιρό έως ότου το πετύχεις, και όταν το πετύχεις, είναι πιθανό να έχεις ένα νέο προορισμό να φτάσεις στο μυαλό σου. Θα καταλήξεις να ξοδεύεις ολόκληρη την ζωή σου εργαζόμενος προς κάτι νέο, χωρίς ποτέ να σταματήσεις να απολαύσεις αυτά που έχεις τώρα. Όταν ξυπνάς το πρωί, διέθεσε μια ήσυχη στιγμή και εκτίμησε το που βρίσκεσαι και αυτά που ήδη έχεις.

10. Να δημιουργείς την δική σου ευτυχία

Εάν περιμένεις από κάποιον άλλο να σε κάνει ευτυχισμένο τότε έχασες! Χαμογέλασε επειδή μπορείς. Επέλεξε την ευτυχία. Να είσαι η αλλαγή που περιμένεις να δεις στον κόσμο. Να είσαι ευτυχισμένος με αυτό που είσαι τώρα, και άσε την αισιοδοξία να εμπνεύσει το ταξίδι σου στο αύριο. Η ευτυχία συνήθως βρίσκεται όταν και όπου εσύ αποφασίσεις να την αναζητήσεις. Αν ψάχνεις την ευτυχία μέσα στις ευκαιρίες που έχεις, τελικά θα την βρεις. Αν όμως συνεχώς κοιτάζεις για κάτι άλλο, δυστυχώς θα διαπιστώσεις ότι θα το βρεις και αυτό επίσης. Σου προτείνω να διαβάσεις το: Stumbling On Happiness.

11. Να δίνεις στις ιδέες και στα όνειρα σου μια ευκαιρία

Στην ζωή σπανίζει να σου δοθεί μια ευκαιρία. Το θέμα είναι να αρπάξεις μια ευκαιρία. Ποτέ δεν θα είσαι 100% σίγουρος ότι θα λειτουργήσει, αλλά μπορείς πάντα να είσαι 100% σίγουρος πως μη κάνοντας κάτι, τίποτα δεν θα λειτουργήσει. Τις περισσότερες φορές απλά πρέπει να παλέψουμε για αυτό. Και ανεξάρτητα με το πώς αυτό θα εξελιχθεί, πάντα καταλήγει ακριβώς με τον τρόπο που θα έπρεπε. Έτσι, είτε έχεις πετύχει, είτε έχεις μάθει κάτι. Win to Win.

12. Να πιστεύεις ότι είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Είσαι έτοιμος! Σκέψου το. Τώρα έχεις όλα όσα χρειάζεσαι για να κάνεις το επόμενο μικρό, ρεαλιστικό βήμα προς τα εμπρός. Έτσι επωφελήσου από τις ευκαιρίες που έρχονται στο δρόμο σου, και αποδέξου τις προκλήσεις – είναι τα δώρα που θα σε βοηθήσουν να αναπτυχθείς.

13. Να δημιουργείς νέες σχέσεις για τους σωστούς λόγους

Νέες σχέσεις με αξιόπιστους και ειλικρινής ανθρώπους που αντανακλούν το άτομο που είσαι και το άτομο που θες να γίνεις. Επέλεξε αυτούς τους φίλους που είσαι περήφανος που τους ξέρεις, ανθρώπους που θαυμάζεις, που σου δείχνουν αγάπη και σεβασμό – άνθρωποι που ανταποδίδουν/ ανταποκρίνονται στην καλοσύνη και την δέσμευσή σου. Και δώσε προσοχή σε ότι κάνουν οι άνθρωποι, επειδή οι ενέργειες ενός μόνο ατόμου είναι πολύ πιο σημαντικές από ότι τα λόγια τους ή στο πως οι άλλοι τον εκπροσωπούν.

14. Να δίνεις στους νέους ανθρώπους που συναντάς μια ευκαιρία

Ακούγεται σκληρό, όμως δεν μπορείς να κρατήσεις κάθε φίλο που έχεις κάνει. Οι άνθρωποι και οι προτεραιότητες αλλάζουν. Δεδομένου ότι ορισμένες σχέσεις ξεθωριάζουν, άλλες θα αναπτυχθούν. Εκτίμησε την δυνατότητα των νέων σχέσεων καθώς φυσικά θα αφήνεις να φεύγουν οι παλαιότερες που δεν λειτουργούν πια. Εμπιστεύσου την κρίση σου. Αγκάλιασε τις νέες σχέσεις γνωρίζοντας ότι εισέρχεσαι σε ένα άγνωστο έδαφος – περιβάλλον. Να είσαι έτοιμος να μάθεις, να είσαι έτοιμος για μια πρόκληση και να είσαι έτοιμος να συναντήσεις κάποιον που είναι πιθανό να αλλάξει την ζωή σου για πάντα.

15. Να ανταγωνίζεσαι ενάντια σε μια παλαιότερη εκδοχή του εαυτού σου

Εμπνεύσου από τους άλλους, εκτίμησε τους άλλους, μάθε από τους άλλους, όμως να γνωρίζεις πως το να αγωνίζεσαι εναντίων τους είναι χάσιμο χρόνου. Είσαι σε ανταγωνισμό με ένα άτομο και ένα άτομο μόνο – τον εαυτό σου. Ανταγωνίζεσαι για να γίνεις το καλύτερο που μπορείς να είσαι. Στόχος είναι να σπάσεις τα δικά σου προσωπικά ρεκόρ.

16. Να πανηγυρίζεις για τις επιτεύγματα των άλλων ανθρώπων

Ξεκίνησε να παρατηρείς τι σου αρέσει στους άλλους και να τους το εκφράζεις. Έχοντας μια εκτίμηση για το πόσο καταπληκτικοί είναι οι άνθρωποι γύρω σου θα σε οδηγήσει σε καλές θέσεις – παραγωγικές, πραγματοποιήσιμες, γαλήνιες τοποθεσίες. Έτσι να είσαι ευτυχής για όσους σημειώνουν πρόοδο. Πανηγύρισε για τις νίκες τους. Να είσαι ευγνώμων για τις ευλογίες τους, ανοιχτά. Ότι και αν κάνεις γυρίζει σε σένα, και αργά ή γρήγορα οι άνθρωποι για τους οποίους τώρα πανηγυρίζεις θα αρχίσουν να πανηγυρίζουν για σένα.

17. Να ψάχνεις για την ασημένια επένδυση σε δύσκολες καταστάσεις

Όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, και αισθάνεσαι απογοητευμένος, πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και κοίταξε για την ασημένια επένδυση – τις μικρές αναλαμπές ελπίδας. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι μπορείς και ότι θα δυναμώσεις από αυτές τις δύσκολες στιγμές. Μείνε συνειδητός για τις ευλογίες και τις νίκες που έχεις – για όλα τα πράγματα στην ζωή σου που είναι καλά. Εστίασε σε αυτά που έχεις και όχι σε αυτά που δεν έχεις.

18. Να συγχωρείς τον εαυτό σου και τους άλλους

Όλοι έχουμε πληγωθεί από τις δικές μας αποφάσεις όσο και από των άλλων. Και ενώ ο πόνος αυτών των εμπειριών είναι φυσιολογικός, μερικές φορές διαρκεί για πολύ καιρό. Ξαναζούμε τον πόνο ξανά και ξανά και έχουμε δυσκολία στον να τον αφήσουμε να φύγει. Η συγχώρεση, είναι η θεραπεία. Δεν σημαίνει ότι διαγράφεις το παρελθόν, ή ξεχνάς ότι έχει συμβεί. Αυτό σημαίνει ότι αφήνεις πίσω σου την μνησικακία και τον πόνο και αντί αυτών επιλέγεις να δεις τι έμαθες από αυτό το περιστατικό και να προχωρήσεις μπροστά στην ζωή σου.

19. Να βοηθάς τους γύρω σου

Φρόντιζε τους ανθρώπους γύρω σου. Καθοδήγησέ τους αν ξέρεις ένα καλύτερο τρόπο. Όσο περισσότερο βοηθάς τους άλλους τόσο θα θέλουν να σε βοηθήσουν και εκείνοι. Η αγάπη και η καλοσύνη γεννά αγάπη και καλοσύνη. Και ούτω καθεξής.

20. Να ακούς την εσωτερική σου φωνή

Εάν σε βοηθάει, συζήτησε τις ιδέες σου με τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους αλλά δώσε στον εαυτό σου αρκετό χώρο για να ακολουθήσεις την διαίσθησή σου. Να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου. Πες αυτό που χρειάζεται/ έχεις ανάγκη να πεις. Κάνε αυτό που ξέρεις μέσα στην καρδιά σου ότι είναι σωστό.


21. Να είσαι προσεκτικός με το επίπεδο του στρες σου και να κάνεις μικρά διαλείμματα

Ηρέμησε. Ανέπνευσε. Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να κάνει μια παύση, ανασυντάξου και προχώρα προς τα εμπρός με διαύγεια και σκοπό. Όταν φτάνεις να γίνεσαι πολυάσχολος, μια σύντομη διακοπή μπορεί να αναζωογονήσει το νου σου και να αυξήσει την παραγωγικότητά σου. Αυτά τα σύντομα διαλείμματα θα σε βοηθήσουν να ανακτήσεις την διανοητική σου υγεία. Επίσης, μικρά διαλείμματα σου δίνουν την δυνατότητα να παρατηρήσεις αν οι πρόσφατες ενέργειές σου είναι σύμφωνες με τους στόχους σου.

22. Να παρατηρείς την ομορφιά των μικρών στιγμών

Αντί να περιμένεις να συμβεί κάτι μεγάλο όπως ο γάμος, τα παιδιά, μια μεγάλη προαγωγή, να κερδίσεις το λαχείο σου προτείνω να βρεις την ευτυχία σε μικρά πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά. Μικρά πράγματα όπως την ηρεμία όταν πίνεις ένα φλιτζάνι καφέ νωρίς το πρωί, ή την νοστιμότατη γεύση και μυρωδιά ενός σπιτικού γεύματος, ή την ευχαρίστηση του να μοιράζεσαι με κάποιον άλλο κάτι που σε χαροποιεί και σε διασκεδάζει, ή να κρατάς το χέρι του συντρόφου σου. Παρατήρησε ότι αυτές οι μικρές απολαύσεις σε καθημερινή βάση κάνουν την μεγάλη διαφορά στην ποιότητα της ζωής σου.

23. Να αποδέχεσαι τα πράγματα όταν είναι λιγότερο από τέλεια

Να θυμάσαι, το “τέλειο” είναι ο εχθρός του “καλού”. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ανθρώπων που θέλουν να βελτιώσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους είναι το να μάθουν να αποδέχονται τα πράγματα όπως είναι. Μερικές φορές είναι καλύτερα να αποδέχεσαι και να εκτιμάς τον κόσμο όπως είναι, και τους ανθρώπους όπως είναι, αντί να προσπαθείς να κάνεις τα πάντα και τους πάντες να προσαρμοστούν σύμφωνα με το αδύνατο “ιδανικό”. Όχι, δεν θα πρέπει να δεχθείς μια ζωή μετριότητας, αλλά μάθε να αγαπάς και να αξιολογείς τα πράγματα όταν αυτά δεν είναι τέλεια.

24. Να εργάζεσαι καθημερινά προς τους στόχους σου

Να θυμάσαι, το ταξίδι των χιλίων μιλίων αρχίζει με ένα βήμα. Όποιο και αν είναι το όνειρο σου, άρχισε να κάνεις μικρά, λογικά βήματα κάθε μέρα για να το πραγματοποιήσεις. Βγες εκεί έξω και κάνε κάτι! Όσο πιο σκληρά δουλέψεις τόσο πιο τυχερός θα γίνεις. Ενώ αρκετοί από εμάς αποφασίζουν σε κάποιο σημείο κατά την διάρκεια της ζωής μας, ότι θέλουμε να απαντήσουμε στο κάλεσμά μας, μόνο λίγοι από εμάς πράγματι εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Με τον όρο “εργάζομαι σε αυτό” εννοώ ότι σταθερά και με συνέπεια αφιερώνω τον εαυτό μου για το τελικό αποτέλεσμα. Μπορείς να διαβάσεις το: The 7 Habits Of Highly Effective People.

25. Να είσαι πιο ανοιχτός για αυτά που αισθάνεσαι

Αν είσαι πληγωμένος, δώσε στον εαυτό σου τον απαραίτητο χώρο και χρόνο να πονέσει , αλλά να είσαι ανοιχτός για αυτό. Μίλησε στους κοντινούς σου ανθρώπους. Πες τους την αλήθεια για το πώς αισθάνεσαι. Άσε τους να σε ακούσουν. Η απλή πράξη να βγάλεις αυτά που σε στεναχωρούν από μέσα σου και να μιλήσεις για αυτά ανοιχτά, είναι το πρώτο σου βήμα προς το να αισθανθείς και πάλι καλά.

26. Να έχεις την πλήρη ευθύνη για την ζωή σου

Είσαι υπεύθυνος για τις επιλογές και τα λάθη σου και να είσαι πρόθυμος να λάβεις τα αναγκαία μέτρα για την βελτίωσή τους. Είτε θα πάρεις την ευθύνη για την ζωή σου είτε κάποιοι άλλοι θα την πάρουν για σένα. Και όταν το κάνουν, θα γίνεις ένα σκλάβος στις δικές τους ιδέες και όνειρά τους αντί να είσαι εσύ ο πρωτοπόρος των δικών σου. Είσαι ο μόνος που μπορεί να ελέγξει άμεσα την έκβαση της ζωής σου. Και όχι, δεν θα είναι πάντα εύκολο. Κάθε άτομο έχει ένα σωρό εμπόδια μπροστά του. Αλλά πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη για την κατάστασή σου και να ξεπεράσεις αυτά τα εμπόδια. Αν επιλέξεις να μην το κάνεις, επιλέγεις μια ζωή απλής ύπαρξης.

27. Να καλλιεργείς τις πιο σημαντικές σχέσεις για σένα

Φέρε αληθινή, ειλικρινή χαρά στην ζωή σου και στις ζωές εκείνων που αγαπάς απλά λέγοντας τους σε τακτική βάση τι σημαίνουν για σένα. Δεν μπορείς να είσαι τα πάντα για όλους, αλλά μπορείς να είσαι τα πάντα σε μερικούς ανθρώπους. Αποφάσισε ποια είναι αυτά τα άτομα στην ζωή σου και περιποιήσου τους σαν να είναι βασιλικά πρόσωπα. Να θυμάσαι, δεν χρειάζεσαι ένα σίγουρο αριθμό φίλων, μόνο έναν αριθμό φίλων που μπορείς να είσαι σίγουρος για αυτούς.

28. Να επικεντρώνεσαι σε πράγματα τα οποία μπορείς να ελέγξεις

Δεν μπορείς να αλλάξεις τα πάντα, αλλά μπορείς πάντα να αλλάξεις κάτι. Αν σπαταλάς τον χρόνο σου, το ταλέντο και την συναισθηματική σου ενέργεια για πράγματα που είναι πέρα του έλεγχου σου, πετυχαίνεις μια συνταγή απογοήτευσης, δυστυχίας και στασιμότητας. Επένδυσε την ενέργειά σου σε πράγματα που μπορείς να ελέγξεις και δράσε σε αυτά τώρα.

29. Να εστιάζεις στην πιθανότητα των θετικών αποτελεσμάτων

Ο νους πρέπει να πιστέψει ότι ΜΠΟΡΕΙ να κάνει κάτι πριν γίνει ικανός για να το πραγματοποιήσει. Ο τρόπος για να ξεπεράσεις τις αρνητικές σκέψεις και τα καταστροφικά συναισθήματα είναι να αναπτύξεις αντίθετα, θετικά συναισθήματα τα οποία είναι δυνατότερα και πιο ισχυρά. Άκουσε την εσωτερική σου φωνή και αντικατέστησε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Ανεξάρτητα από το πώς φαίνεται η κατάσταση, εστίασε σε αυτό ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ να γίνει και στην συνέχεια ακολούθησε το επόμενο θετικό βήμα προς τα εμπρός. Όχι, δεν μπορείς να ελέγξεις όλα όσα σου συμβαίνουν, αλλά μπορείς να ελέγξεις πώς θα αντιδράσεις σε αυτά. Η ζωή όλων μας έχει τις αρνητικές και τις θετικές τις πλευρές – αν είσαι ή δεν είσαι ευτυχισμένος και επιτυχημένος, σε μακροπρόθεσμη βάση αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πτυχές τις οποίες θα επικεντρωθείς. Μπορείς να διαβάσεις το: The How of Happiness.

30. Να παρατηρείς πόσο πλούσιος είσαι αυτή την στιγμή

Ο Henry David Thoreau είπε κάποτε “Πλούτος είναι η ικανότητα να βιώνεις πλήρως την ζωή σου”, ακόμα και όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, είναι πάντα σημαντικό να βλέπουμε την προοπτική των πραγμάτων. Δεν έπεσες πεινασμένος για ύπνο το βράδυ. Δεν κοιμήθηκες έξω. Είχες επιλογή στα ρούχα που θα φορέσεις το πρωί. Δεν πάλεψες για τα χρήματά σου σήμερα. Δεν πέρασες έστω και ένα λεπτό μέσα στον φόβο. Έχεις πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Έχεις πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έχεις πρόσβαση στο internet. Μπορείς να διαβάσεις. Κάποιοι μπορούν να πουν ότι είσαι απίστευτα πλούσιος, για αυτό θυμήσου να είσαι ευγνώμων για όλα όσα έχεις.

Πηγή: polidis.gr