Συνάντησή με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη είχε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε ως προσκυνητής σε μια χώρα που είναι μικρή γεωγραφικά αλλά μεγάλη ιστορικά.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης σε ανάρτησή του στο Twitter δημοσίευσε σχετικό φωτογραφικό υλικό αναφέροντας ότι η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο αποτελεί ύψιστη τιμή για την πολιτεία.

«Αποτελεί ύψιστη τιμή για την πολιτεία, για εμένα προσωπικά και του λαού, να σας υποδεχόμαστε στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ιστορική στιγμή και προκαλεί συγκίνηση, Η Κύπρος καθόρισε την πορεία του Χριστιανισμού. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα πετυχαίνοντας να γίνει η Κύπρος ένας πυλώνας ασφάλειας. Την ίδια ώρα συμμεριζόμαστε την δίκη σας ανησυχία για την περιβαλλοντική καταστροφή. Αναγνωρίζοντας τις συνέπειες της, αναλάβαμε πρωτοβουλία για λήψη αποφάσεων με τις χώρες της περιοχής για λύσεις που θα εξαλείψουν τους κινδύνους καταστροφής. Δημόσια εκφράζω ευχαριστίες για την πρωτοβουλία να μεταφέρετε 50 μετανάστες από την Κύπρο», είπε. Εδώ και 47 χρόνια, παρά την πολιτική βούληση για βιώσιμη λύση λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας παραμένουμε η μόνη διαιρεμένη χώρα είπε, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρoς.

Ο Πάπας έκανε μια εκτενή αναφορά στον πρώτο πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας, τον Μακάριο.

«Ήρθα ως προσκυνητής σε μια χώρα που είναι μικρή γεωγραφικά αλλά μεγάλη ιστορικά», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος. Συμπλήρωσε ότι «είστε μια ανοικτή πύλη και ένα λιμάνι. Είναι αγγελιοφόρος της ομορφιάς η Κύπρος. Η ομορφιά λάμπει στην αρχιτεκτονική και τέχνη της. Μοιάζει με ένα μαργαριτάρι μεγάλης αξίας και γίνεται αυτό που είναι χάρη στο πέρασμα του χρόνου». Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι «συλλογίζομαι τον εσωτερικό πόνο εκείνων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η οδός προς την ειρήνη χαρακτηρίζεται από μια λέξη: τον διάλογο». Κλείνοντας είπε «ο Θεός να ευλογεί την Κύπρο».