Το Facebook ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμο να υποβληθεί σε μεγαλύτερη εποπτεία για να διασφαλίσει ότι οι αλγόριθμοί της λειτουργούν όπως προβλέπεται και δεν βλάπτουν τους χρήστες.

Ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος της Facebook και επικεφαλής του τομέα παγκόσμιων σχέσεων, υπερασπίστηκε τις πρακτικές της εταιρείας ενάντια στις κατηγορίες, που εκφράζονται μάλιστα από πρώην συνάδελφό του, ότι βάζει τα κέρδη πάνω από την ευημερία των χρηστών. Ωστόσο, οι αλγόριθμοι «θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο, εάν είναι απαραίτητο από τους ρυθμιστές, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να συμπεράνουν αν αυτό που τα συστήματά μας υποτίθεται ότι κάνουν είναι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Κλεγκ στο CNN, σε μία από τις τρεις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις σε αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα σήμερα.

Επιπλέον, ο Κλεγκ ανέφερε ότι η εταιρεία είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο αλλαγής μιας διάταξης της αμερικανικής νομοθεσίας από το 1996 που αποτρέπει τις εταιρείες από την ευθύνη για ό, τι δημοσιεύουν οι χρήστες. Να θυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, η Φράνσις Χόγκεν, πρώην στέλεχος της Facebook, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας ότι η εταιρεία επιδιώκει τα κέρδη με κάθε κόστος αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των εφαρμογών της στην ψυχική υγεία των νεότερων χρηστών.

Η κατάθεσή της ήρθε αφού είχε προηγηθεί σειρά άρθρων της Wall Street Journal, βασισμένων σε εσωτερικά έγγραφα της Facebook τα οποία είχε προωθήσει στην εφημερίδα η ίδια η Χόγκεν. Κατά τον ίδιο τρόπο η Χόγκεν είχε στείλει πληροφορίες και προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη κατάθεση ήρθε, όπως σχολιάζει το Bloomberg, σε μια περίοδο που και οι Αμερικανοί νομοθέτες ήθελαν να προωθήσουν μία νέα νομοθεσία για την επιβολή αυστηρότερης ρύθμισης στις εφαρμογές της εταιρείας, που ελέγχει τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ άλλων, αυτά που σκέφτονται να νομοθετήσουν είναι ο περιορισμός της προστασίας σε εταιρείες όταν αυτές μηνύονται αλλά και η αύξηση της προστασίας της ιδιωτικότητας των χρηστών.