Ο Κωνσταντίνος Χριστοφή  έχει ένα δικό του μοναδικό στιλ, δίνοντας μια πρωτοτυπία στα έργα του. Είναι ένας νέος καλλιτέχνης που θέτει υψηλούς στόχους όσον αφορά την δουλειά του, ενώ όταν τον αφήσεις ελεύθερο, τότε μπορεί να μεγαλουργήσει.

Από μικρή ηλικία ο Κωνσταντίνος Χριστοφή ο οποίος κατάγεται από την Πάφο ήταν να σχεδιάζει ότι έβλεπε μπροστά του. Μεγαλώνοντας έχοντας την κλίση δημιουργούσε σχέδια tattoo για φίλους του, ώσπου πήρε την απόφαση ότι θα έπρεπε να μάθει να τα κάνει πάνω στους άλλους. Ο ίδιος δημιούργησε ένα νέο χώρο τα εγκαίνια τα οποία θα γίνουν στις 23 Οκτωβρίου στην οδό Τεπελενίου 5, Κατάστημα αρ. 2 στην Πάφο.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με αυτό το επάγγελμα;

Ασχολούμαι περίπου επτά χρόνια, συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2014, αφότου επέστρεψα από τις σπουδές μου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποιες σπουδές έχεις παρακολουθήσει; 

O τίτλος του Πτυχίου μου είναι ΒΑ in Interior Design. Στην ουσία ασχολήθηκα περισσότερο με τις ανακαινίσεις και τις αναπαλαιώσεις κτηρίων που ήταν και το θέμα της πτυχιακής μου. Ο τίτλος του Μεταπτυχιακού μου είναι MA Design & Applied Arts. Το πεδίο που ασχολήθηκα ήταν τα έξυπνα, πολυλειτουργικά έπιπλα. Η πτυχιακή μου ήταν με θέμα μια φοιτητική εστία, όπου έμπαινες στο δωμάτιο το οποίο σε πρώτη εικόνα ήταν άδειο και υπήρχαν ράγιες στο πάτωμα. Στην συνέχεια και ανάλογα με τις ανάγκες, εισερχόταν στον χώρο ένας τοίχος απο δεξιά προς αριστερά και από πάνω του άνοιγαν τα έπιπλα και οι συσκευές ανάλογα με το τι ήθελες να χρησιμοποιήσεις. Δηλαδή μπορούσε να το κάνει κάποιος υπνοδωμάτιο, κουζίνα ή να τα άφηνε όλα ανοιχτά, εξαρτάται από το  πόσο χώρο ήθελε να χρησιμοποιήσει. Ήταν ένα πάρα πολύ όμορφο προτζεκτ το οποίο απόλαυσα από την πρώτη στιγμή και φάνηκε από τους επαίνους που πήρε.

 Τι σε ώθησε να ακολουθήσεις αυτό τον καλλιτεχνικό δρόμο;

Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι τον εαυτό μου να κάθεται στην τάξη και να σχεδιάζει κάτι που βρισκόταν έξω από το παράθυρο ή κάποιον από τους συμμαθητές μου. Ανέκαθεν σχεδίαζα και όποτε έβλεπα κάποιον να ζωγραφίζει μου έκανε πάντα τρομερή εντύπωση, σταμάταγε ο χρόνος.

«Ανέκαθεν σχεδίαζα και όποτε έβλεπα κάποιον να ζωγραφίζει μου έκανε πάντα τρομερή εντύπωση, σταμάταγε ο χρόνος».

Πως ξεκίνησες; Ήσουν μαθητευόμενος κάποιου άλλου tattoo artist;

Ήταν μια περίοδος που ήμουν αρκετά σκεπτικός με το μέλλον μου. Είχα διάφορες προτάσεις για εργασία στον κλάδο του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων, από τον οποίο αποφοίτησα με μεταπτυχιακό τίτλο στην Αγγλία. Είχα προοπτική για να μείνω στο εξωτερικό, όμως επέστρεψα στην Κύπρο, ανοικοδόμησα τις σκέψεις μου και αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ με κάτι που με ευχαριστούσε περισσότερο. Έμαθα τα βασικά από την Δώρα Στόκκου, στην Πάφο και μετά πήγα στην Λευκωσία και συνέχισα την εκπαίδευση μου με τον Χρίστο Μαυροσκούφη, τον οποίο θαυμάζω και ευχαριστώ. Εκείνη την περίοδο, δούλευα παράλληλα και ως μπάρμαν, για να μπορώ να καλύψω τις ανάγκες μου και τις υποχρεώσεις μου. Χωρίς ενδοιασμούς, το 2014, μετά από συζήτηση με τον παιδικό μου φίλο Νεόφυτο Καραγιαννίδη, ανοίξαμε μαζί το πρώτο μου στούντιο τατουάζ και ατελιέ δικών του ρούχων στην Πάφο.

Πώς νιώθεις για κάθε τατουάζ που δημιουργείς και τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο στο tattoo;

Κάθε τατουάζ που δημιουργώ είναι μια νέα ιστορία και νέα πρόκληση. Θεωρώ προκλητικό και θαυμάσιο να δανείζομαι μία ιδέα από το μυαλό κάποιου άλλου και την κάνω πράξη. Είναι σπουδαίο να σχεδιάζω στο σώμα κάποιου άλλου!  Η τέχνη των τατουάζ μου άνοιξε πάρα πολλές πόρτες και μου έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψω σε διάφορες χώρες. Συμμετέχω σε διάφορα tattoo conventions και καλούμαι ως guest artist σε διάφορα στούντιο στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

 Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου τατουάζ που έφτιαξες μέχρι σήμερα και γιατί?

Αν και ακούγεται πολύ κλισέ, τις δημιουργίες μου τις αντιμετωπίζω όλες το ίδιο, δεν μπορώ να επιλέξω εύκολα κάποιο έργο, αλλά για να έχει επιτυχία ο διάλογος, θα αναφέρω το leg sleeve του φίλου μου, Πέτρου Λένου, το οποίο αποτελείται από διάφορους χαρακτήρες anime, όπως το Dragonball, One Piece, Naruto και άλλους. Ο λόγος είναι επειδή είχαμε μια άψογη συνεργασία, μου έδωσε τα ονόματα των χαρακτήρων που ήθελε και τα σχεδίασα με βάση το δικό μου στυλ. Το πόδι του εκτός του ότι είναι γεμάτο χρώματα, κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ, έχει και πολλά είδη τεχνικών. Γενικά, ο Πέτρος ήταν πολύ ανοιχτός, μου έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη και μου έδωσε την ελευθερία να δημιουργήσω.

Τι σημαίνει για κάποιον να έχει τατουάζ; Είναι τρόπος έκφρασης πιστεύεις;

Φυσικά και είναι τρόπος έκφρασης, τα τατουάζ καθορίζουν το στυλ και τον χαρακτήρα του ατόμου που τα «φοράει».

Το καλλιτεχνικό σου πεδίο περιλαμβάνει και τη ζωγραφική. Από που εμπνέεσαι για τα έργα σου;

Έχω επιρροές από τα πάντα και από παντού, για παράδειγμα όταν πηγαίνω βόλτα κάπου, όταν πίνω ένα καφέ, όταν βλέπω μια ταινία ή μία φωτογραφία, από οτιδήποτε και οποιονδήποτε γενικότερα.  Οι αγαπημένοι μου artists είναι οι Fredao Oliveira, Jay Freestyle, Felippe Melo, Jessica Damasceno, Vino Moraes, Lincoln Lima, Tzenio Dildo, Andri Droushioti. Alexthejem, Mavroskoufis, Foxylady, Alfdildo και γενικά είναι πάρα πολλοί που θα μπορούσα να γεμίσω μία σελίδα με ονόματα! Η ιδιαιτερότητά τους φυσικά είναι ότι έχουν το δικό τους στυλ και τεχνική,  έχω συνεργαστεί με κάποιους από αυτούς, μαθαίνω πολλά και θα ήθελα να συνεργαστώ και με άλλους.

Πως θα περιέγραφες το style σου;

Είτε σχεδιάζω σε καμβά, είτε σε τοίχους, είτε στο σώμα, ο τρόπος μου και το στυλ μου είναι ο ίδιος – ελεύθερος! Προσπαθώ να κρατώ πάντα έναν «παιδικό» τόνο και να μην καθοδηγούμαι από αυστηρούς κανόνες ζωγραφικής. Αν θα έπρεπε να δώσω μια ονομασία στο στυλ μου, θα το έλεγα sketchy-watercolour-abstract.

Θεωρείς πως η αντίληψη του κόσμου όσον αφορά το tattoo έχει «εξελιχθεί»;

Πιστεύω ο κόσμος έχει ξεφύγει από τα στερεότυπα, είναι πλέον ενήμερος για την διαδικασία απόκτησης τατουάζ, μελετά τους διάφορους καλλιτέχνες και επιλέγει ποιον θα εμπιστευτεί. Επίσης, έχουν όλοι ιδέες, ξέρουν τι θέλουν. Δεν μιλώ μόνο για τους έφηβους φυσικά. Έχω φίλους δικηγόρους, γιατρούς, καθηγητές, νοσοκόμους και δημόσιους υπαλλήλους – έχω δουλέψει με όλους! Ο κόσμος που δεν έχει τατουάζ αποφασίζει είτε να δεχτεί το διαφορετικό είτε να το απορρίψει. Νομίζω αυτό το φαινόμενο συμβαίνει παντού, όχι μόνο στον χώρο μου – οι απόψεις διίστανται.

Μόλις πρόσφατα εκδόθηκε μια ποιητική συλλογή όπου τα ποιήματα συνοδεύονται από έργα σου, πώς προέκυψε αυτός ο συνδυασμός;

Το βιβλίο με τίτλο «Η Γυναίκα μέσα από τα μάτια μου» έγινε σε συνεργασία με την μητέρα μου, Χριστιάνα Πέτρου, η οποία γράφει από πολύ μικρή ποιήματα και έχει μία μεγάλη συλλογή ποιημάτων, καθώς και δύο βιβλία που ετοιμάζονται για έκδοση. Κάθε ποίημα συνοδεύεται από μια γυναικεία προσωπογραφία. Εγώ δημιουργούσα και η μητέρα μου εμπνεόταν και έγραφε στίχους. Το βιβλίο έχει ένα κομμάτι της ψυχής μας μέσα, μάς αντιπροσωπεύει πλήρως και ανυπομονώ να ακούσω τις εντυπώσεις.

«Το βιβλίο με τίτλο «Η Γυναίκα μέσα από τα μάτια μου» έγινε σε συνεργασία με την μητέρα μου, Χριστιάνα Πέτρου…»

 Ο χώρος σου βρίσκεται στην Πάφο, τι μπορεί να συναντήσει κάποιος εκεί;

Το καινούριο στούντιο άνοιξε τον Μάιο 2020, εν μέσω καραντίνας. Είναι γεμάτος ζωγραφιές, χρώματα, όνειρα, δημιουργία και έχει μια αλλιώτικη καλλιτεχνική νότα.  Στο ισόγειο υπάρχει γκαλερί τέχνης με τα δημιουργήματά μου, πίνακες, posters, αγαλματάκια και το βιβλίο που προανέφερα. Στον χώρο υποδοχής έχω κάνει ένα όμορφο μπαράκι με καφέ, εκλεκτά ποτά και πιο συγκεκριμένα καλό ουίσκι! Στον δεύτερο όροφο είναι το στούντιο για τα τατουάζ τα οποία δημιουργούμε με την ομάδα μου, την Άλεξάνδρα Καραγιαννίδη(@alex_kay_artist), τον Αντρέα Παπαγεωργίου(@dookies), τον Άλεξ Ιγνατίου(@asinkpen) και την Μαρία Ξιναρή(@bipolar_cherry).

Αναμένεται σύντομα να οργανώσεις μια εκδήλωση γιορτή στο χώρο σου, τι θα περιλαμβάνει;

Το νέο μου Art Studio «Constantinos Cisse Ink & Designs», που βρίσκεται στην οδό Τεπελενίου 5, Κατάστημα αρ. 2 στην Πάφο, εγκαινιάζεται επίσημα το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, η ώρα 18:00. Στην τελετή εγκαινίων θα παρουσιαστεί το νέο μας βιβλίο και τα έργα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο,  θα βρίσκονται εκτεθειμένα στο χώρο μου.  Τα εγκαίνια θα τελέσει ο έντιμος Δήμαρχος Πάφου, κος Φαίδωνας Φαίδωνος, την έκθεση ζωγραφικής θα προλογίσει ο Πρόεδρος του «Πετριδείου Ιδρύματος», κος Μιχάλης Μαραθεύτης και το βιβλίο θα παρουσιαστεί από την δρα Κατερίνα Παπαζαχαρία, Λέκτορα Διπλωματικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων. Για παρέα θα έχουμε μουσικούς, τον Μάρκο Καλλή και τον Λάζαρο Χ”Αντώνη, καλό κρασί και χαμόγελο. Ευελπιστώ ότι θα πάνε όλα καλά!!