Οι φετινοί καύσωνες και οι ασυνειδησία ορισμένων συνανθρώπων μας σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και ανάμεσα τους και η Κύπρος, έρχονται να υπογραμμίσουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και εξελίσσεται σε βέβαιη κλιματική καταστροφή. Εικόνες από τον δορυφόρο της ΝΑSA τις τελευταίες 24 ώρες φαίνεται ότι ο κόσμος καίγεται, ενώ τρομακτικό είναι ότι από τις 24 μέχρι σήμερα 30 Ιουλίου καταγράφονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, πυρκαγιές.

Σε όλο τον κόσμο παρατηρείται ότι οι πυρκαγιές εξαπλώνονται σε φυσικά, περιαστικά, αγροτικά και πολιτισμικά τοπία και στις παρυφές χωριών, και πόλεων, ενώ συχνά εισέρχονται ακόμη και σε πυκνοκατοικημένες και κατοικημένες αστικές περιοχές.

Πώς φαίνεται από το δορυφόρο της NASA ότι ο πλανήτης καίγεται

Παράλληλα, σύμφωνα με την NASA στα μέσα της δεκαετίας του 2030, παραλιακές περιοχές σε όλο τον κόσμο θα καταγράφουν ολοένα και περισσότερες πλημμύρες λόγω των παλιρροιών,σε μία νέα έρευνα με δυσοίωνες προβλέψεις. Αιτία θα είναι μία ταλάντωση της Σελήνης (ένας σεληνιακός κύκλος 18,6 ετών) η οποία θα εντείνει την άνοδο της στάθμης των υδάτων που προκαλείται ήδη από την κλιματική αλλαγή.

«Οι περιοχές σε χαμηλό υψόμετρο κοντά στη θάλασσα είναι σε διαρκώς μεγαλύτερο κίνδυνο και υποφέρουν εξαιτίας των εντεινόμενων πλημμυρών. Και θα γίνει μόνο χειρότερο», λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον. «Ο συνδυασμός της σεληνιακής έλξης, της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης και της κλιματικής αλλαγής, θα συνεχίσει να επιδεινώνει τις παράκτιες πλημμύρες στις ακτές μας στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.».

Σε εικόνες που καταγράφηκαν από δορυφόρο αποτυπώνεται η έκταση και η ένταση των περιβαλλοντικών καταστροφών.  Όσο προχωράει το νέο έτος είναι ευκολότερο να δούμε τι πρόκειται να επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων.  Πέρα από την πανδημία, το 2021 είδαμε ότι η κλιματική κρίση που περνά ο πλανήτης είναι οι πυρκαγιές, η ξηρασία, ο καύσωνας, οι πλημμύρες αλλά και τυφώνες που διαταράσσουν τη ζωή των ανθρώπων, πέρα από την πανδημία.