Η νεαρή κοπέλα από την Λεμεσό έγινε ευρύτερα γνωστή λόγω της φιλοζωικής της συμπεριφοράς. Ήταν ο άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή της μεγάλης φονικής πυρκαγιάς στα χωριά της Λεμεσού και της Λάρνακας προσέτρεξε μαζί με τους εθελοντές που κάλεσε η ίδια, να βοηθήσει τα ζώα που κινδύνευαν από την καταστροφική πυρκαγιά. Η Κυβέλη Γεωργίου μιλά στο coffeevibesmagazine για την εμπειρία που έζησε αλλά και για το τι μέλλει γίγνεσθαι από εδώ και πέρα.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η βοήθεια σου προς τα ζώα ήταν πάντοτε μια εσωτερική σου ανάγκη να το πράττεις;

Από μικρή λάτρευα τα ζώα και το όνειρο μου ήταν να γίνω κτηνίατρος.  Δυστυχώς δεν τα κατάφερα όμως δεν έπαψα ποτέ να τα βοηθώ και να νοιάζομαι. 

Ποιο είναι ακριβώς το επάγγελμα σου;

Έχω κατάστημα καλλωπισμού σκύλων και γατών. 

Η αγάπη σου για τα ζώα σε ώθησε να πας να βοηθήσεις στις πυρκαγιές;

Ακριβώς . Εδώ και πέντε χρόνια ασχολούμαι με την διάσωση αδέσποτων ζώων. Βρέθηκα στην πυρκαγιά μετά από τηλεφώνημα μιας πολύ καλής μου φίλης που είναι επίσης διασώστης ζώων που μένει στο χωριό Μελίνι και ότι κινδύνευε. Πήρα το αυτοκίνητο και έτρεξα αμέσως. Την ίδια ώρα είχα κάνει ένα βίντεο με το οποίο έκανα έκκληση προς όλους τους φίλους μου, επίσης εθελοντές και διασώστες, ότι η φίλη μας και τα ζώα της κινδυνεύουν από φωτιά . Σε λίγα μόλις λεπτά άρχισε να κτυπά το τηλέφωνο μου και όλοι κατευθύνονταν προς τα χωριά που ήταν οι πυρκαγιές. Μέσα σε διάστημα 30 λεπτών είχαμε περίπου μαζευτεί 50 άτομα και όλοι μαζί βάλαμε κάτω ιδέες και τρόπους πως να βοηθήσουμε γενικά τους πληγέντες και τα ζώα τους . Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δημιουργήσαμε μια δυνατή ομάδα. Αρχικά κάναμε ένα γκρουπ στο messenger, όπου ο καθένας περιέγραφε ποιες ήταν οι ανάγκες του, πόσα σκυλιά είχε εντοπίσει ο καθένας και ποιος κόσμος χρειαζόταν βοήθεια. Μετά από αυτό πήγαμε στις περιοχές που εντοπίσαμε τα ζώα και τα βάλαμε σε δύο αυτοκίνητα-βαν με κλουβιά. Ακολούθως, τα μεταφέραμε στα καταφύγια για την ασφάλεια τους.

Σε ποιες περιοχές των πυρκαγιών παρείχατε την βοήθεια σας;

Καλύψαμε όλα τα χωριά…Μέχρι σήμερα εξακολουθούμε να είμαστε εκεί καθημερινά με πρόγραμμα, ταΐζουμε τα ζώα τα οποία βρίσκονται σε φάρμες και περβόλια. Περνούμε τροφές στους πληγέντες που έχασαν τις περιουσίες τους, ώστε να τους δώσουμε μια ανάσα. Από στόμα σε στόμα, με διαφήμιση και φυλλάδια όλο και περισσότερος κόσμος ανταποκρίνεται παρέχοντας τη βοήθεια του.

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έκανες όταν έφτασες στις περιοχές;

Ήταν να βεβαιωθώ ότι η φίλη μου ήταν καλά και ταυτόχρονα ότι ήταν μαζεμένοι όλοι οι φιλόζωοι.

Εκτός από τα σκυλιά εντοπίσατε και άλλα ζώα τα οποία παρείχατε τη βοήθεια σας;

Ναι, φυσικά.  Εντοπίσαμε ζώα φάρμας, όπως κατσίκες,  άλογα,  κουνέλια και κότες.

Πρώτη φορά στην ζωή σου αντιμετώπισες αυτή του είδους την κατάσταση;

Ναι…Ήταν η πρώτη και δεν πίστευα ποτέ μου ότι θα ζήσω τέτοια φονική πυρκαγιά. 

«Μέσα σε διάστημα 30 λεπτών είχαμε περίπου μαζευτεί 50 άτομα και όλοι μαζί βάλαμε κάτω ιδέες και τρόπους πως να βοηθήσουμε γενικά τους πληγέντες και τα ζώα τους»

Να τολμήσω να ρωτήσω πόσα κατοικίδια ζώα έχεις;

Βεβαίως, είναι η μεγάλη μου χαρά να απαντήσω.  Έχω 16 σκυλιά τα οποία είναι δικά μου, και ήταν αδέσποτα. Επίσης έχω ακόμη 18 που είναι αδέσποτα και είναι δύσκολο να τα φροντίσω, γιατί είναι σκυλιά άρρωστα. Στην συνέχεια θα βρω μια καλή οικογένεια να τα υιοθετήσει. Έχω αρκετές χελώνες, οι οποίες είναι επίσης αδέσποτες. 

Θεωρείς ότι οι Κύπριοι είναι φιλόζωοι;

Δυστυχώς όχι όλοι.  Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Κύπρο με κακοποιήσεις ζώων και ευημερίας. 

Πόσα ζώα συνολικά διασώθηκαν από τις πυρκαγιές, τα οποία βρήκατε εσύ και οι εθελοντές;

Διασώσαμε περίπου 70 ζώα. 

Συνεργάζεσαι με οποιανδήποτε καταφύγια ώστε τα ζώα που δεν έχουν βρει τους ιδιοκτήτες τους να έχουν στέγη και φαγητό;

Συνεργάζομαι με αρκετά καταφύγια εδώ και χρόνια, τα οποία από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς ήταν μαζί μας.

Υπήρξε οποιανδήποτε βοήθεια από το κράτος για την παροχή βοήθεια προς τα ζώα ή όλα τα έξοδα τα επωμίσθηκες εσύ;

Το κράτος δεν παρείχε καμία βοήθεια. Μόνο ο απλός κόσμος που γνωρίζει το έργο και τους κόπους που κάνουμε. Κάποια από τα έξοδα τα επωμίστηκαμε εμείς.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν κάποια ζώα που δεν έχουν βρει ακόμη τους ιδιοκτήτες τους;

Ναι,  δυστυχώς υπάρχουν ακόμη αρκετά. 

Εδώ και πόσα χρόνια ασχολείσαι παρέχοντας βοήθεια στα ζώα;

Από μικρή ασχολούμαι με τα ζώα, όμως με τις διασώσεις ασχολούμαι εδώ και πέντε χρόνια.

 «Έχω 16 σκυλιά τα οποία είναι δικά μου, και ήταν αδέσποτα»

Θεωρείς ότι στην Κύπρο σεβόμαστε και αγαπάμε τα ζώα όσο πρέπει ή αρκετοί από τους συμπολίτες μας έχουν στην κατοχή τους ένα ζώο, λόγω μόδας και μίμησης;

Δυστυχώς στην Κύπρο ένα μεγάλο ποσοστό, αγαπά τα ζώα την ίδια στιγμή και ένα ποσοστό μεγάλο οι οποίοι έχουν τα ζώα ως παιχνίδια, είτε λόγω ράτσας. Αρκετά ζώα είναι  δεμένα και ξεχασμένα σε κλουβιά και σε άθλια κατάσταση. 

Τι θα ήταν για σένα ιδανικό όσον αφορά την καλύτερη επιβίωση των ζώων;

Πρέπει να υπάρχουν αυστηροί νόμοι που θα οφείλει ο κάθε ένας από εμάς να τηρούν. Να υπάρχουν ποινές και όχι απλά οι νόμοι να είναι γραμμένοι σε βιβλία. Δυστυχώς στην Κύπρο δεν ασχολούνται οι αρμόδιες αρχές όπως θα έπρεπε και δεν τιμωρούνται αυτοί που τα κακοποιούν.