H πρώτη εντύπωση όταν βλέπεις την Άντρεα Καφά, είναι ότι το συγκεκριμένο κορίτσι ασχολείται με το χώρο του μόντελιγκ, όμως στο τέλος διαψεύδεσαι. Γιατί, η Άντρεα Καφά είναι το κορίτσι που καθημερινά είναι μέσα στα γήπεδα και καλύπτει ποδοσφαιρικούς αγώνες αλλά και αθλητικά γεγονότα. Άλλη, μια γυναίκα στο χώρο της αθλητικής ειδησεογραφίας η οποία καταρρίπτει παντελώς ότι τα γήπεδα ανήκουν μόνο στους άντρες…

Βασικό θέμα για να ασχοληθείς με την αθλητική ειδησεογραφία είναι να κατέχεις το αντικείμενο που καλύπτεις τα διάφορα ποδοσφαιρικά ή αθλητικά γεγονότα. Λόγω, του είσαι γυναίκα πρέπει να καταβάλλεις διπλή προσπάθεια γι’ αυτό, γιατί αρκετοί κακεντρεχείς μπορεί να θεωρήσουν ότι είσαι απλά μια “γλάστρα”, ανάμεσα στο ανδροκρατούμενο περιβάλλον που επικρατεί στα γήπεδα, παρόλο που υπάρχουν αρκετές γυναικείες ποδοσφαιρικές ομάδες. Η Άντρεα Καφά απέδειξε ότι δεν είναι απλά μια «μασκότ» που γυροφέρνει στα γήπεδα κάνοντας τον ιθύνοντα. Η ίδια σπούδασε Business&Human Resources, Αθλητική Δημοσιογραφία και Digital Marketing ενώ στην Ελλάδα δούλεψε στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τάκεβοντο + Ελληνική Ομοσπονδία Τάεκβοντό ως Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου – Ρεπόρτερ και στην διοργάνωση Ευρωπαϊκών Αγώνων. Ήταν αθλητικός συντάκτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ αλλά  και σε διάφορες ιστοσελίδες όπου έκανε ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού.

Σήμερα, είναι στην τηλεόραση του Omega στην παρουσίαση του Αθλητικού Δελτίου, έχοντας παράλληλα την δικιά της εκπομπή στον Super Sport FM 104.0. Επίσης, συνεργάζεται και με την Cablenet ως Ρεπόρτερ στους ποδοσφαιρικούς αγώνες και στην παρουσίαση διαφόρων εκδηλώσεων. Παρά πολλοί οι λόγοι προφανώς που η Άντρεα Καφά, δεν είναι αναμειγμένη απλά γιατί της αρέσουν τα ποδοσφαιρικά γήπεδα και η στρογγυλή θεά, αλλά επειδή έχει τις γνώσεις και την αντοχή να ανταπεξέλθει σε έναν ανδροκρατούμενο περιβάλλον.

Πώς έτυχε να καταπιαστείς  με έναν χώρο που βασικά παλιότερα θεωρούνταν ανδροκρατούμενος:

Παρακολουθούσα ποδόσφαιρο από μικρή ηλικία ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ, ήμουν και αθλήτρια επομένως ο χώρος των σπορ ήταν κάτι που με κάλυπτε για να ασχοληθώ και επαγγελματικά με αυτό το κομμάτι. Το γεγονός ότι οι γυναίκες κάποτε ήταν μεγάλη μειονότητα, ίσως να λειτούργησε και ως κίνητρο στο δικό μου μυαλό. Είναι πολύ όμορφο να ανήκεις με κάποιον τρόπο στον χώρο του αθλητισμού!

Ήταν όνειρο ζωής ώστε η ανάμιξη σου στο χώρο του αθλητικού ρεπορτάζ; Από μικρή ήθελες να γίνεις αθλητικογράφος;

Για να είμαι ειλικρινής, ναι ήταν κάτι που το σκεφτόμουνα από μικρή ηλικία, όπως και ο χώρος της τηλεόρασης. Μεγαλώνοντας δεν βρήκα κάτι που να με γεμίζει περισσότερο άρα ήταν εύκολη σχετικά η απόφαση που πήρα.

Πόσο εύκολο ήταν να καταξιωθείς μέσα στο αθλητικό χώρο;

Δεν ξέρω αν έχω καταξιωθεί στον χώρο μέχρι στιγμής, ελπίζω να τα καταφέρω στο μέλλον. Είναι ένας απαιτητικός χώρος για όλους μας γιατί θέλει συνεχής ενημέρωση, πολλές ώρες εργασίας και αρκετό τρέξιμο. Μόνο αν το αγαπάς πραγματικά μπορείς να ακολουθήσεις αυτούς τους ρυθμούς και να το απολαμβάνεις όσο μπορείς.

«Είναι πολύ όμορφο να ανήκεις με κάποιον τρόπο στον χώρο του αθλητισμού!»

Πώς σε αντιμετωπίζουν οι άντρες συνάδελφοι σου;

Αρκετά φιλικά μπορώ να πω, πλέον. Στην αρχή υπάρχει πάντα προκατάληψη, δυστυχώς ή ευτυχώς και Ελλάδα όταν δούλευα, αλλά πιστεύω με το καιρό γνωρίζοντας με και δουλεύοντας παρέα εξαφανίζεται σε μεγάλο βαθμό. Για να γίνει αυτό θέλει προσπάθεια και από τις δύο πλευρές και σίγουρα διπλή προσπάθεια για μία γυναίκα επαγγελματία.

Σε εμπιστεύονται απόλυτα εάν για παράδειγμα πρέπει να καλύψεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα;

Βέβαια! Στη αρχή όταν ακόμη μαθαίνεις αρκετά σίγουρα χρειάζεσαι την στήριξη των πιο έμπειρων συναδέρφων αλλά με το πέρασμα του χρόνου μπορείς να ανταπεξέλθεις μόνος σου και μετά να εξελίσσεσαι συγχρόνως μέσα από την δουλειά. Στο γήπεδο πλέον νιώθω και άνετα και όμορφα και το κλίμα είναι ιδανικό ασχέτως αν είμαι γυναίκα. Το γήπεδο είναι ένα κομμάτι της δουλειάς μου που μου αρέσει πολύ, γιατί πήγαινα γήπεδο από πολύ μικρή ηλικία.

Να θεωρήσω ότι γνωρίζεις όλες τις ομάδες και όλα τα σχετικά που περιστρέφονται στο χώρο του ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού;

Of course!! Και να μην ήθελα δεν έχω άλλη επιλογή (χαχα) Και ακόμη μαθαίνω, είναι μία διαδικασία που δεν σταματάει ποτέ και γι’ αυτό μου αρέσει τόσο πολύ. Είναι ευλογία να μαθαίνεις συνεχώς καινούργια πράγματα και πληροφορίες πάνω σε ένα θέμα που σου αρέσει, και όχι μόνο!

Λόγω κυρίως της εμφάνισής σου αντιμετώπισες ποτέ σεξιστική συμπεριφορά; Πώς την διαχειρίστηκες;

Στην Ελλάδα πολλές φορές και ήταν και ο βασικός λόγος που ήθελα να φύγω γιατί έναν επαγγελματία δεν τον χαρακτηρίζει το φύλο του ούτε η εμφάνιση του ούτε το από που κατάγεται. Η σκληρή δουλειά και η επιθυμία του να εξελιχθεί είναι το ζητούμενο. Στην Κύπρο μεμονωμένα περιστατικά αλλά τίποτα σοβαρό, τίποτα που να μην μπορούσα να το διαχειριστώ! Νιώθω ήρεμη που επέστρεψα σπίτι!

Υπάρχει κάποιος τομέας στο χώρο του αθλητισμού που καλύπτεις περισσότερο;

Το ποδόσφαιρο! Από εκεί ξεκίνησα και στην Ελλάδα και με το πέρασμα του καιρού γνώρισα πολλά αθλήματα ως ρεπόρτερ, όπως το Τάεκβοντο, το Πόλο κ.λ.π.

Ποια είναι η σχέση σου με την ομορφιά;

Η δουλειά μου είναι πιο «αντρική» εκ φύσεως και καμιά φορά αυτό με παρασέρνει. Προσπαθώ όμως πάντα να ξεκλέβω λίγο χρόνο μου αρέσει να κάνω πράγματα για εμένα, να κάνω σίγουρα shopping therapy και γενικότερα να περιποιούμαι τον εαυτό μου όπως θέλω και απαιτείται λόγω της δουλειάς στον χώρο αυτό.

«Είναι ένας απαιτητικός χώρος για όλους μας γιατί θέλει συνεχής ενημέρωση, πολλές ώρες εργασίας και αρκετό τρέξιμο».

Θεωρείς ότι μια γυναίκα έχει πολλά περισσότερα να δώσει στο χώρο όπου κίνησε παρά μόνο την εξωτερική εμφάνισή της;

Η εξωτερική της εμφάνιση δεν έχει να δώσει κάτι, παρά μια πιο light νότα σε έναν χώρο που βλέπουμε πολλούς άντρες. Μία γυναίκα έχει να δώσει την δική της ιδιαίτερη άποψη πάνω στα αθλητικά δρώμενα, κάτι που παλαιότερα ειδικά στο ποδόσφαιρο δεν ήταν καθόλου συνηθισμένο. Επίσης, έχει άλλη οικειότητα με γυναίκες αθλήτριες και γυναίκες του αθλητισμού οι οποίες βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά και κάνουν τη διαφορά και ας μην έχουν την προβολή που θα έπρεπε- εδώ είναι που μπορεί μια επαγγελματίας του δικού μου χώρου να κάνει την διαφορά. Επίσης να αποδείξει επιτέλους ότι στα θέματα ποδοσφαίρου-αθλητισμού έχουμε όλοι και όλες ίσα δικαιώματα κυρίως όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης απόψεων!!

Πόσο δυναμική είσαι ως άνθρωπος;

Πάρα πολύ. Πιστεύω πολύ σε εμένα στις δυνατότητες μου και θέλω να προσπαθώ στο έπακρο για όλους μου τους στόχους.

Τι είναι αυτό που μπορεί να σε λυγίσει;

Μία απώλεια ή ένας δύσκολος αποχαιρετισμός!