Η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης στον καρκίνο του παχέος εντέρου στην Ευρώπη, που ανέρχεται στο 72,1%, ενώ τα ποσοστά επιβίωσης στον καρκίνο του προστάτη και του μαστού αγγίζουν το 99,2% και 92,8% αντίστοιχα. Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως, με πάνω από 10 εκατομμύρια συνανθρώπους μας να πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (The Union for International Cancer Control – UICC).
Πρόκειται για έναν αριθμό που ξεπερνά τους θανάτους από HIV/AIDS, ελονοσία και φυματίωση συνολικά. Παρά τα τρομακτικά δεδομένα, υπάρχει ελπίδα και προοπτική μέσα από τη γνώση και την πρόληψη, αφού σχεδόν το 40% των θανάτων από καρκίνο συνδέονται με ελεγχόμενους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, καθώς και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου που τιμάται στις 15 Φεβρουαρίου. Στόχος είναι η ανάδειξη των επιτευγμάτων στην καταπολέμηση της νόσου, καθώς και των συνεχών προσπαθειών για ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία.
Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, παρουσία του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), Europa Donna Κύπρου, Europa Uomo Κύπρου, Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, Σύνδεσμος «Ένα Όνειρο, Μια Ευχή», Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου, Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων
Κύπρου, και Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, σε συνεργασία με το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, ενώνουν τις φωνές τους και συμμετέχουν ενεργά στην παγκόσμια εκστρατεία με ποικίλες δράσεις για όλο τον Φεβρουάριο.
Πρέπει να βλέπουμε πρώτα τον άνθρωπο, αναγνωρίζοντας ότι η υγειονομική φροντίδα δεν είναι μόνο κλινική
Στην Κύπρο, όπως και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, ο καρκίνος παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις δημόσιας υγείας, επηρεάζοντας περίπου το 53% των ανδρών και το 47% των γυναικών. Ωστόσο, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της ασθένειας είναι ενθαρρυντική.
Ο Λάκης Αποστόλου ο Γιώργος Πενηνταέξ η Φωτεινή Παλληκαρίδου η Νεκταρία Παπαδόπουλου και η Μαρία Ιωαννίδου
Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα CONCORD-3, η Κύπρος καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης στην Ευρώπη στον καρκίνο του παχέος εντέρου (72,1%), ξεπερνώντας τον μέσο όρο της έρευνας που αφορά 24 χώρες (60%). Εξίσου ενθαρρυντικά
είναι τα αποτελέσματα και για τον καρκίνο του προστάτη, με ποσοστό επιβίωσης 99,2%, καθώς και για τον καρκίνο του μαστού, με ποσοστό 92,8%.
Ο Δρ. Δημήτρης Ανδρεόπουλος ο Πάνος Εργατούδης η Έλλη Ιωαννίδου και η Στάλω Βιολάρη
Η Στάλω Βιολάρη η Φωτεινή Παλληκαρίδου και η Νικολέτα Αθανασιάδη
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας όσον αφορά την πρόληψη, διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας, συμβάλλοντας στη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης των ατόμων που πάσχουν από καρκίνο.Οφείλεται στο υψηλό επίπεδο παροχής ιατρικής φροντίδας, και στη συνεχή αξιοποίηση των εργαλείων που
προσφέρονται από την τεχνολογία και την επιστήμη.
«Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση στη φροντίδα του καρκίνου, μας καλεί να αγκαλιάσουμε τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου».
Η φετινή εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου εστιάζει στη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου, με το θέμα «Ενωμένοι από τη Μοναδικότητα» («United by Unique»). Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ανάγκη για εξατομικευμένη φροντίδα κάθε ασθενούς, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση του καρκίνου.Ο Γενικός Διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, κ. Πάνος Εργατούδης, υπογράμμισε ότι «η ανθρωποκεντρική προσέγγιση στη φροντίδα του καρκίνου, μας καλεί να αγκαλιάσουμε τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου».
Η Φωτεινή Παλληκαρίδου η Κούλα Θεμιστοκλέους και η Στάλω Βιολάρη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: