14 C
Nicosia
Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήNEWSΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ: ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΜΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΙΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑ;

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ: ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΜΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΙΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑ;

-

Η lifecoach ή ακόμη καλύτερα προσωπική σύμβουλος ζωής για μαμάδες, Στεφανία Τσαουσίδου, ως μητέρα και η ίδια, κάθε εβδομάδα θα βοηθά μέσω της στήλης της, τις μητέρες να καταλάβουν τις σκέψεις τους, να απομακρύνουν οποιαδήποτε συναισθήματα που βιώνουν, αλλά και να ζήσουν μέσα από το σημαντικότερο ρόλο της ζωής τους…της μητέρας. Στο σημερινό της άρθρο, η Στεφανία Τσαουσίδου αναφέρεται στην «Μαίρη Παναγιωταρά, διευκρινίζοντας πολλές μητέρες έχουν να διαδραματίσουν πολλαπλούς ρόλους στην ζωή τους.

“…να ‘χω το ντριν του τηλεφώνου μες στ’ αυτί μου κι από πάνω τις δικές του τις φωνές
και να με στέλνει έξω να κάνω και του κόσμου τις δουλειές.
Μόλις σχολάσω τρέχω αμέσως να προφτάσω να ετοιμάσω το τραπέζι για φαΐ
να τηγανίζω, να ετοιμάζω τη σαλάτα, να σερβίρω και να κόβω και ψωμί
να ‘μαι ένα ράκος που να σέρνεται στα πόδια του απ’ την πείνα κι από το τρεχαλητό…”

Μερικοί μόνο στίχοι από τους πολλούς της περιγραφής, του τραγουδιού του Λουκιανού Κηλαϊδόνη Μαίρη Παναγιωταρά που γράφτηκε πριν από σχεδόν 40 χρόνια.  Μιλάει για την απελπισμένη, κουρασμένη και απογοητευμένη μαμά. Διαχρονικά έχει αποδειχθεί πως πολλές μαμάδες είναι μια “Μαίρη Παναγιωταρά” επειδή θέλουν να ανταπεξέλθουν σε όλους τους ρόλους που οφείλουν να παίζουν καθημερινά.  

Μήπως ήρθε όμως η στιγμή να ξεπεράσουμε τη Μαίρη και να αναλάβουμε τα ηνία της ζωής μας;

  1. Μην “τρέχεις” σαν τη Μαίρη να τα προλάβεις όλα

Αποφάσισε τι είναι σημαντικό για σένα. Βάλε προτεραιότητες, όταν ξέρεις τι είναι πιο σημαντικό για σένα μπορείς να θέσεις ξεκάθαρους στόχους.  Να ζεις τη ζωή σου σύμφωνα με τις δικές σου αξίες και όχι σύμφωνα με τα πρέπει των άλλων.  

2. “Πέταξε τις τύψεις” για την Μαίρη 

Σταμάτα να νιώθεις τύψεις επειδή δεν είναι το σπίτι “τέλειο” και τα παιδιά συνέχεια χαρούμενα, όπως στις διαφημίσεις.  Δεν είναι ρεαλιστικό. Σίγουρα δεν εγκαταλείπεις το παιδί σου όταν το αφήνεις στον παιδικό σταθμό και πας στη δουλειά, είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν και να κοινωνικοποιούνται. 

3. Δεν είναι ντροπή να μιλήσεις για τα συναισθήματα σου 

Είσαι υπέροχη μαμά αλλά πάνω από όλα είσαι άνθρωπος. Η  κατανόηση, η υποστήριξη, η επικοινωνία και το μοίρασμα των συναισθημάτων μεταξύ των συντρόφων συμβάλλουν σημαντικά στη ελάττωση του άγχους και των ενοχών και αποτελούν πρότυπο επικοινωνίας για τα παιδιά και για τις μελλοντικές σχέσεις που θα δημιουργήσουν.

4. Μαιρούλα Βάλε όρια – Φυσικά και μπορείς να πεις “όχι”

Βάλε όρια για να προστατέψεις τον εαυτό σου. Αφορούν τις δικές σου αρμοδιότητες και δείχνουν σε όλους τι μπορείς να δεχτείς και τι όχι. Δεν γίνεται να τους ικανοποιήσεις όλους. Συζήτησε με τον σύντροφο σου, αλλά και με τα παιδιά για το πως μπορούν να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού και καθορίσετε αρμοδιότητες. Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από κάποιο συγγενή ή να προσλάβεις βοήθεια. 

5. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου 

Η μαμά, γυναίκα, σύζυγος, φίλη, αδελφή, κόρη Μαίρη ήταν δυστυχισμένη γιατί είχε ξεχάσει τον εαυτό της και είχε παραμελήσει τις ανάγκες της. Το χρωστάς στον εαυτό σου να του διαθέτεις λίγο χρόνο και να κάνεις αυτό που σου αρέσει. Να μιλήσεις με τη φίλη σου, Να βγεις μια βόλτα στη φύση, Να διαβάσεις ένα βιβλίο, κάνε μια φυσική μάσκα στο σπίτι αλλά γιατί όχι πήγαινε να φτιάξεις τα μαλλιά και τα νύχια σου – για ΕΣΕΝΑ. Όταν νιώθεις εσύ καλά με τον εαυτό σου, θα το δεις να λειτουργεί μαγικά πολύ καλύτερα και με την οικογένεια σου και με τη δουλειά σου, με όλους και όλα φίλη μου μαμά. Να θυμάσαι, το να είσαι ευτυχισμένη δεν σημαίνει να είναι όλα τέλεια αλλά να μάθεις να είσαι χαρούμενη και ευγνώμων, για όλα όσα έχεις και τις όμορφες “ατελείς” στιγμές της καθημερινότητας αλλά και να δώσεις σταθερά και δυνατά το μήνυμά σου αυτό και στους υπόλοιπους γύρω σου. Μικρούς και μεγάλους. Ό,τι θα πρέπει και πρέπει να είναι ευγνώμονες που σε έχουν στη ζωή τους με οποιονδήποτε ρόλο. Για τα μικρά και τα μεγάλα.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: